Tihanyi levendula és a házi készítésű szappanok

Minden év júniusában ellátogatunk családommal a tihanyi levendula fesztiválra, ahol saját magunknak szedjük a levendulabokrokról az illatozó, lila ágacskákat Ezt a csodálatos gyógynövényt minden formájában használom, egyben, fonva díszítésnek, molyirtásra és illatosításra a szekrénybe, kis párnába töltve, betegség esetén inhalálásra, szívesen főzök belőle szörpöt, használom sütibe vagy fagyihoz, ízesítem vele a lekvárjaimat és hús mellé tálalom, idén elgondolkodtam azon is, hogy megtanulok szappant készíteni és teszek a fürdőszobai krémeimbe is a levendulából.

Sikerült szednünk 4 nagy zacskóval a legfrissebb ágakból, így neki is álltam, hogy utána járjak, hogyan kell szappant főzni házilag. Konkrét recepteket nem találtam a neten, de mindegyik leírás eléggé bonyolultnak tűnt, mert erős, maró hatású lúgokkal kellett volna dolgozni, komoly védőfelszerelésre lett volna szükség, így elvetettem ezt a forgatókönyvet.

Melt & Pour alapok, krémek, fürdőkozmetikum alapok | Humanity Áruház

Egy barátnőm ajánlotta, hogy szerezzek be Melt & Pour szappan alapot, melynek speciális tulajdonsága, hogy ha kis kockákra vágjuk és feltesszük egy edénybe olvasztani, 57°C-on teljesen felolvad és ezek után nincs más teendő, mint hogy kedvem szerint illatosítom, dúsítom, olyan adalékokat teszek bele, amilyet szeretnék. Rákerestem ezekre a szappanokra a neten és megtaláltam a Humanity Áruházat, ahol többféle alapanyagú és típusú kence alapot lehet beszerezni. Az 1 kg-os alap szappant natúr, mézes, kecsketejes, olívaolajos, répás, uborkés és aloe verás, afrikai fekete szappanos, repcés és kókuszolajos, shea vajas, tripla vajas, zabos és shea vajas típusokban lehet kapni.

A levendulához szerintem leginkább a shea vaj illik, ezért próbaként rendeltem 2 kg shea vajas Melt & Pour alapszappant. Ez egy természetes alapanyagokból készült szappanbázis, SLS, SLES, MPG-től mentes, a shea vaj táplálja, puhítja, lágyítja a bőrt, az általam hozzáadott morzsolt levendula és levendula illóolaj pedig antibakteriális hatású, gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató, emellett a levendula virágok enyhén masszírozzák és radírozzák is a bőrt. Beszereztem a szappan mellé lila színű természetes szappanfestéket, hogy elérhessem a tökéletes levendula hatást.

Mellékeltek egy leírást is a szappanhoz, eszerint az alapot vágódeszkán felkockázzuk, a kockákat egy tiszta lábosba dobjuk és lassú tűzöm hevítjük 50-60 °C körülire, amikor is megolvad a szappan, forralni nem szabad! Amikor teljesen felolvadt levesszük a tűzről és ekkor adjuk hozzá az adalékokat, én levendulát használtam és színezéket. Jól összekevertem, majd előkészítettem a hosszúkás, trapéz alakú szilikon formát, ebbe öntöttem a masszát, a tetejét megfújtam alkoholos spray-vel, hogy a kis légbuborékok eltűnjenek a felszínéről. Hagytam kihűlni és száradni 1 napot, majd kiborítottam a formából és szeletelő késsel 2-3 cm vastag darabokra vágtam fel a tömböt. Első próbálkozásra szépen sikerült a házi készítésű szappanom, illata csodálatosan levendulásra sikeredett, jobbnak láttam, ha a ruhásszekrénybe is ezt a szappant teszem tüll szatyrocskában, illata hónapokig megmaradt. Kézmosáshoz és a fürdőszoba díszítéséhez is alkalmasak ezek a csodás szappanok, elhatároztam, hogy beszerzek különféle szilikon formákat, például rózsásat, virágosat, hogy a sztenderd forma mellett kedves, ajándékozható szappankákat is tudjak készíteni.

Annyira bejöttek ezek a házi készítésű szappanok, hogy rendeltem magamnak egyéb alap krémeket is, hogy majd a saját ízlésem szerint illatosítsam, dúsítsam őket vitaminokkal. Kedvencem a testápoló alap krém, mely selymes állagú, laza szerkezetű, illatmentes készítmény. Az alaphoz nagy arányban adagolható hatóanyag egészen 10%-ig, de a gyártói javaslat inkább az 5% körül van. Adagolható hozzá granulátum, olajok, illatosítók, ásványi pigmentek, kivonatok és koncentrátumok. Első próbálkozásom egy levendulás – aloe verás, E-vitaminnal és hialuronsavval dúsított arckrém volt, melyet reggel és este használtam, napokon belül érezhető volt a különbség. A családom női tagjai nem akarták elhinni, hogy az arckrémemet én készítettem saját magamnak, aztán megmutattam nekik a webáruházat és rögtön rákaptak ők is. Szinte családi manufaktúrát nyithattunk volna a vasárnapi ebéd mellé, férjeink nem is értették, mit kotyvasztunk mi nagy bőszen a konyhában, amit nem lehet megenni.

Összességében azt mondhatom, hogy nagyszerű találmány ez az alapkrém termékcsalád, nem kell a drogériákban kapható krémeket vennem, hanem elkészíthetem a számomra megfelelő kencét, így garantáltan élvezni fogom az alkotást és a bőröm is jól jár vele. Ezek a kencék lehetnek akár tökéletes ajándékok is születésnapra, karácsonyra, a gyerekeknek készíthetünk finom rágógumi illatú, csillámos (pigmentes), szivárvány színű fürdőszappant, a képzeletnek itt tényleg csak a fantázia szabhat határt!