Honnan tudhatja az ember, hogy öregszik?

Amióta a gyerekeink felnőttek, már nem szoktak velünk jönni nyáron nyaralni. Így csak a férjemmel jártunk ketten hosszú évekig, amikor is egyik évben meguntuk ezt a magányt. Úgy döntöttünk, hogy a következő évben közös baráti nyaralást fogunk szervezni, ami egyrészt nagyon jó csapatépítő, másrészt így sokkal izgalmasabban telnek el a napok. Az első ilyen nyaralás annyira jól sült el, hogy onnantól évről évre megismételtük, és kész hagyományt sikerült teremteni.

Rendszerint a Balatonra szoktuk szervezni ezt a programot, talán egyszer fordult elő eddig, hogy más helyszínre tettük a nyaralást. A magyar tenger mindenkinek megfelelt és megfelel most is, hiszen van egy különleges varázsa. Nekem élénken él az emlékezetemben, hogy amikor a szüleimmel a Balatonra mentünk nyaranta, mennyire szerettem kijárni a mólóra. Volt ott egy kislány, akit csak “rikkancsnak” neveztek, és ő rendszerint a balatoni hírlapokat árulta. Nem tudom, miért maradt meg bennem ennyire élesen pont ez az emlék, de ez már rejtély marad. A férjemék is gyerekkorában mindig a Balatonra jártak nyaralni. Mint kiderült, a családom nyaralójától csak 2 utcányira volt az ő nyaralójuk! Szeszélyes tud lenni az élet, csak a véletlenen múlt, hogy nem futottunk akkoriban össze.

Mivel rendre visszatérünk oda, ezért közösen vettünk egy kis bungalót, amit együtt használunk. Nagyon jó ötlet volt, egyáltalán nem bántuk meg, főleg azért nem, mert van egy hatalmas terasza, ahol mindannyian kényelmesen elférünk. Itt nagyon jókat szoktunk beszélgetni szinte mindenről, nincsenek közöttünk tabu témák. Néha jókat derülök rajta, hogy milyen témákat kezdünk boncolgatni, de azt hiszem, ez a jó barátság alapja, ha az ember mindent meg tud beszélni a másikkal. Így volt ez akkor is, mikor a fogpótlások kerültek szóba. Én jót nevettem, és mondtam a többieknek, hogy tudják-e, hogy ez az öregedés megtéveszthetetlen jele, hogy már a fogpótlásokról beszélgetünk. A férjem humorosan mondta, hogy még pár év és a csípőprotézisek is napirendre fognak kerülni!

Az egyik barátunk elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt egy baleset következtében fogpótlási lehetőségek után kellett néznie. Bár tudta, hogy a fogai gyengék, nem jó minőségűek, és csínján kell bánnia a kemény ételekkel, egy lakodalomban nem bírta ki, hogy ne egyen a tálcán felszolgált grillázsból. Ez is lett a veszte, mert már az első harapásba beletört a foga. Nem volt mit tennie, kellett keresni egy fogászatot, ahol végeznek fogpótlást. Megnyitotta az internetet, és elkezdett nézelődni, hogy mik közül tud válogatni. Talált is egy budapesti fogorvosi rendelőt, ami első blikkre szimpatikus volt neki, így elolvasta a bemutatkozásukat. Nagyon megtetszett neki a hozzáállásuk, ugyanis a honlapon az olvasható, hogy fontos a rendelőnek, hogy az ember kényelmesen érezze magát fogászati kezelés közben. Ezt azért tartják lényeges dolognak, mert tudják, hogy sokunknak vannak gyerekkorából traumatikus élményei a fogorvosokkal kapcsolatban. Tény, hogy régebben nem a legkellemesebb élmények közé tartozott egy – egy ilyen kezelés, mára azonban sokat finomodtak a technikák, amiket a szakemberek alkalmaznak. Ismerve a barátunkat, ez már elég indok is lehetett neki arra, hogy ezt a fogászatot válassza, mert egyszerűen retteg mindentől, ami orvossal, fogorvossal kapcsolatos szintén egy gyerekkori trauma miatt.

A következő dolog volt, amiket meg kellett néznie, azok a fogpótlással kapcsolatos információk voltak. Azt írták, hogy napjainkban a fogpótlás az egyik legköltségesebb dolog, amelyre ha az embernek szüksége van, igen mélyen kell a zsebébe nyúlnia. Egyetlen fog is komoly anyagi terhelést tud okozni, hát ha még több fogat is kell pótolni! Írtak többek között a megelőzés fontosságáról, ami nekem nagyon furcsa volt, mert más fogászatok esetében, ahol eddigi életem során megfordultam, ez kevésbé volt hangsúlyos dolog, inkább magára a kezelésre koncentráltak. Viszont ezen a weboldalon azt írták, hogy nagyon fontos a helyes tisztítás, és ha nem tudjuk megfelelően ápolni a fogainkat, a fogorvos biztosan szívesen megtanítja, hogyan kell ezt a “mesterséget” helyesen művelni.

Fiatalabb korban, ha el kell távolítani egy fogat, az nem biztos, hogy gondot okoz, mert egy fogszabályzó felhelyezésével lehet, hogy helyreáll a rend és nem is lesz szükség fogpótlásra. Azonban idősebb korban valószínűleg ez már nem lesz elég. Fiatalabb korban is gondot tud okozni, nem szabad félvállról venni. Mint például ha a család már korábban nagy összegeket költött fogszabályozásra, és egy fogat ki kell húzni. Ez a felborult egyensúly igen érzékenyen érintheti mind az egyént, mert ismét be kell állítani a fogszabályzót, mind pedig a családi kassza költségvetését.

fogpótlás lehetőségek

Ha valakinek több foga is hiányzik, az viszont bizonyos fokú rokkantságot jelent, akármennyire is drámaian hangzik, ezt a fogorvosi egyetemen így tanulják a hallgatók. Hiszen ha több fog is hiányzik, akkor a páciens nem tudja megfelelően megrágni az ételt. Ha nem tudja megfelelően megrágni az ételt, akkor “félkész” állapotban küldi le a gyomorba, ez pedig emésztési problémákhoz vezethet. Tehát így függ össze néhány hiányzó fog a tökéletes egészség megőrzésével. Ez után következik a fogpótlás kérdésköre.

Életkoronként eltérnek a kezelési módok, valamint az is igaz, hogy mindenki esetében egyénre szabottan kell elvégezni ezt a műveletet, hiszen nincs két ugyanolyan ember. Az első és legfontosabb lépés abban az esetben, ha nincs lehetőség gyors beavatkozásra az az, hogy fenntartsuk a meglévő rendet a szájban. Nem szabad hagyni, hogy a fogak elmozduljanak a helyükről, mert az kész dominó – hatást tudnak előidézni, aminek általában nem jó a vége. Ezt megelőzendő a fogorvosok ideiglenes kivehető vagy rögzített fogpótlásokat alkalmaznak, hogy nehogy megboruljon az egyensúly.

A fogpótlások tekintetében lét lehetőség van: híd vagy pedig implantátum. Hogy ha minden körülmény adott, akkor a legjobb megoldás az implantálás. Ez ugyan drágább, mint a híd, de az az egyik nagy előnye, hogy a szomszédos fogakat nem kell előkészíteni, míg a hagyományos hídpótlásnál a foghíjt határoló fogakat le kell csiszolni, elő kell készíteni, és később ezek lesznek a pillérek. Sajnos a csiszolás nem kevés fogszövet eltávolításával jár. A szakértők azt szokták javasolni, hogy várjanak a foghúzás után a végleges fogbeültetéssel néhány hetet, mert a szövetek ezután még szoktak zsugorodni. Egyébként nagyjából egy hét alatt szokott az új fog elkészülni.

Így, hogy szinte már mindent megtudtunk a balatoni nyaralónk teraszán a fogpótlásokról és a legjobb fogászatról, már nyugodtan hajthattuk álomra a fejünket. Bár kinevettük szegény barátunkat, hogy hogy tud ennyire lelkesen beszélni valami ilyen dologról, ő nem vette zokon, annyit reagált, hogy megköszönjük ezt az ajánlást mi még neki. És hát mit ad isten, másnap az egyik barátunknak ki is tört a foga ebéd közben!