Leköltöztünk a Balatonra, ezért új szakmát tanultam

A nagyszüleim a Balaton mellett laktak egy téliesített nyaralóban. Ebből kifolyólag sokszor töltöttem itt a szünidőmet, és nagyon sok szép emlékem kötődik ide. Az elmúlt pár évben pedig kisebb kellemetlenségekből is kijutott, mivel nem én vagyok az egyedüli ember a Földön, akinek szokásává vált, hogy a nyári hétvégéket ott tölti. Emiatt péntekenként hatalmas dugókra lehet számítani az autópályán a Balaton felé, illetve vasárnap vissza Budapest felé.

Sajnos sokszor én sem tudtam hamarabb vagy később lemenni a Balcsira, mert villanyszerelőként eléggé kötött volt a munkaidőm. Meg gyakran stresszes is, ezért jól is esett hétvégén a kikapcsolódás. Sőt, még a feleségemet is egy ilyen kirándulás alkalmával ismertem meg! Ő ott nőtt fel, ezért semmiképp sem szeretett volna Budapestre költözni, akármennyire is uborkaszezon van ott az őszi-téli időszakban. Emiatt amikor a nagyszüleim elhunytak, úgy döntöttünk, hogy nem adjuk ki a nyaralót, amit megörököltem tőlük, hanem oda fogunk költözni közösen és új életet kezdeni.

Az egyetlen probléma ezzel csak az volt, hogy féltem, hogy a sima villanyszerelő képesítésemmel nehezebben találok majd munkát vidéken, mint Pesten, ahol több lehetőség van. Szerettem volna valami kiegészítő szakmát, amire biztosan van kereslet a Balaton környékén is, ezért különböző szakmai csoportokban érdeklődtem a közösségi média segítségével. Megtudtam egy másik szakmabelitől a személyes beszélgetésünk során, hogy az oktatozone.hu szervezésében nemsokára indul villámvédelmi felülvizsgáló képzés. Még a tanfolyam linkjét is átküldte, hogy át tudjam azt tanulmányozni: https://oktatozone.hu/villamvedelmi-felulvizsgalo-szakmai-kepzes/.

Be is másoltam a gépem böngészőjébe a https://oktatozone.hu/villamvedelmi-felulvizsgalo-szakmai-kepzes/ linket. Nagyon tetszett, hogy teljesen átlátható volt az oldal, és bár minden főbb tudnivaló szerepelt rajta, mégsem érezte az ember elveszve magát az információk tömkelegében. Így hát nem is volt más dolgom, mint hogy pontról pontra végigmenjek a tanfolyam leírásán.

Kiderült, hogy a következő tanfolyam 3 nap múlva kezdődik. Ez nem lett volna elég ahhoz, hogy minden szükséges adminisztrációs teendőt elintézzek, de mégsem volt okom az aggodalomra, mivel már az utána következő csoport kezdési időpontját is feltüntették. Addig még bőven volt idő, ezért szerettem volna alaposan rákészülni. A beiratkozás időpontja és helyszíne elég egyértelmű, ezt csak fel kell írni magunknak valahova, hogy még véletlenül se felejtsük el. De már most az elején az óráink tervezett napjai is nagyjából adottak, ezért semmi akadálya sincs annak, hogy megszokott programjainkat kezdettől fogva új szakmánk tanulásához igazítsuk, vagy pedig meglévő munkahelyünk mellett végezzük el a képzést. A tanórák egy része ráadásul online zajlik, ezért akár a balatoni nyaralónk kényelméből is be tudunk jelentkezni, mielőtt csobbannánk egyet a nap végén, hogy a megszerzett tudás leülepedhessen.

A képzés díja kapcsán rengeteg kérdés szokott felmerülni bármilyen tanfolyam esetében. Benne van-e a vizsga, van-e lehetőség részletfizetésre, milyen egyéb költségekkel kell számolni, és így tovább… Az oktatozone.hu igyekszik ezeket a lehető legegyértelműbbé tenni, de ha mégis lenne kérdésünk, a képzés leírásának tetején megtalálható telefonszámon tudunk érdeklődni.

Mivel az oktatozone.hu egy komoly, megfelelő engedélyekkel rendelkező intézmény, akárki sajnos nem kezdheti meg náluk tanulmányait. A szakmai képesítés megszerzéséhez előírt előképzettséget, orvosi alkalmassági papírt, illetve a kellő szakmai gyakorlat meglétét igazolni kell, hogy pozitívan bírálják el jelentkezési kérelmünket. Ehhez a szükséges formanyomtatványokat egy helyen összegyűjtve megtaláljuk, a jelentkezési lapot pedig könnyen ki tudjuk tölteni online.

Az új kezdet sokszor nehéz, de fontos, hogy bárhova is megyünk, mindig észre tudjuk venni a körülöttünk levő lehetőségeket.