Balatoni megvilágosodás

A Balaton mindig is egy nagyon különleges helyet fog elfoglalni a szívemben. Az egész gyerekkoromat itt töltöttem el, nagymamáméknál. Nem csak a nyarakat, hanem minden kis iskolai szünetemben próbáltam eliszkolni a vidéki pályaudvarra, ahol felpattanhattam egy kis buszra, ami elvisz erre a kis paradicsomi helyre. Ahogy teltek az évek természetesen egyre kevesebbet tudtam eljönni ide és minél több dolgom lett, annál hosszabbnak tűnt az a 3 óra amit buszon kellett ülni. Azért nyaranta mindig lejöttünk pancsolni a barátaimmal és bulizni. Nagymamám pedig még mindig ugyanolyan finom dolgokat sütött, mint annak idején. Sokat kirándultunk is, mivel régen eléggé otthonülős gyerek voltam, aki inkább egész nap csokit evett és gépezett, minthogy kimozduljon, úgyhogy egészen nagy meglepetésként ért, hogy mennyi hely van a Balaton körül, amit még nem ismerek.

Haverommal tizenegyedikes korunk óta buddhisták lettünk. Szerettünk egész nap meditálni, meg egyéb őrültségeket csinálni. Felmentünk hegytetőkre, aztán ott adtunk áldást Buddha tanításainak meg hasonlók. Akkoriban nagyon benne voltunk ebben a dologban és tökre egy közösséget kerestünk egyre csak magunknak. Egyszer körbedeszkáztuk a Balatont, ami hatalmas élmény volt, de mi mélyebb, spirituálisabb élményekre vágytunk. Ezért döbbentünk meg annyira, mikor kiderült, hogy Zalaszántón van egy buddhista sztúpa. A sztúpa egy olyan építmény, amelyben egy ereklye van, a hagyomány szerint Buddha egyik testrésze. Elmentünk erre a helyre és elképesztő volt. Barátommal lenyűgözött minket a sok mandala, a tibeti zászlók, a meditációs központ és minden egyéb. Szerettünk volna valami emléket hazavinni, de túl csórók voltunk ahhoz, hogy bármit is vegyünk a szuveníres boltban.

Hazamentünk hát legyőzötten és leverten, hogy a materiális javaink hiánya megint megakadályozza, hogy kifejezzük elkötelezettségünket a Magasztos felé. Én azonban nem akartam ezt annyiban hagyni, felmentem az internetre és egyre csak kerestem ezekkel a címszavakkal: buddha karkötő férfi. Kiadott több olyan oldalt, aminek vagy a kialakításával, vagy az áraival nem voltam megelégedve. Egészen addig, amíg belebotlottam a Nepáli Termékek oldalába.

Egy gyönyörű, mosolygó arany Buddha szobor köszöntött a főcímlapon. Mellette apró képmontázs a termékekből. Volt itt gyönyörű hangtál, mandalás szőnyeg, faliszőnyegek, füzérek. A színeik gyönyörűek voltak és látszott, hogy az oldal teljesen autentikus, ha a buddhista tárgyakról van szó. Nagyon tetszett még, hogy a Nepáli Termékek összes elérhetősége fel volt tüntetve a főoldalon. Minden itt volt, az e-mail, telefonszám és nem kellett nyolc órát kutatnom érte. Így nyugodtabb voltam, mert tudtam, hogyha bármilyen termékkel gondom lenne, tudom hol lehet elérni a boltot és biztosan nem leszek egyedül, a sötétben hagyva.

Lejjebb tekerve minden specifikus információt megtudtam a boltról. Mentem is tovább a menüben a termékek fülre. Rányomtam a mala opcióra, majd még egy kattintás nyomán bedobott egy gyönyörű buddhista mennyországba. Na jó, talán ez egy kicsi túlzás, de esküszöm ez volt az első érzésem, mikor megláttam a sok menő buddhista malát és karkötőt. Nem tudom, hogy csak bennem van-e ez az érzés, de nagyon szeretek mindent, amin Buddhának az arca vagy feje van. Itt bőséges választék volt minden Buddha fejes karkötőből.

A képeken is látszott, hogy milyen finom megmunkálással készülnek. El tudtam képzelni, ahogy Nepálban egyenként rakják össze a kis karkötőket, egy ilyen európai buddhista hívőnek és nagyon meghatódtam tőle. Milyen gyönyörűen jelképezi ez azt, hogy nem számít milyen messzire is vagyunk egymástól, a hitünk összetart minket. Sokszor gondoltam arra, hogy elutaznék Nepálba, ahol beállnék buddhista szerzetesnek, mert itthon erre enyhén szólva nincs nagyon lehetőség. Ez a bolt kicsit lehetőséget adott arra, hogy beleéljem magam vad szerzetesi álmaimba és kapjak egy kis darabot én is Nepálból.

Haveromnak is nagyon tetszettek a malák és a karkötők, amiket itt találtunk. Megjegyezte, hogy szerinte az az igazán menő az ilyen boltokban, hogy egy buddha karkötő férfi vagy nő számára is tökéletes ajándék, a Nepáli Termékek meg lehetőséget ad nekünk arra, hogy megrendeljük. Mondtam neki, hogy ne siessük el, nézzünk végig mindet, meditáljunk egyet és utána döntsük el, hogy melyiket választjuk. Végigtekertük a választékot, figyeltük, hogy egy csomó leárazás is van most, aminek külön örültünk, de meg is lepődtünk, hogy ilyen szép, kézzel készített termékek árából még engednek is, pedig többet is fizetnénk érte akár.

Leültünk hát, meditáltunk és jött a lassú, csendes megvilágosodás. Na természetesen nem olyasfajta, mint amit a Buddha adott be körülbelül kétezer évvel ezelőtt, hanem csak egy kis bizonyosság azzal kapcsolatban, hogy melyik karkötővel akarjuk megmutatni az egész világnak elhivatottságunk erősségét. Behelyeztük a kiszemelt malákat a kosárba. Felkúszott egy menüsör, ami megmutatta, hogy éppen mennyi cucc van a kosarunkban. Én még nem is láttam ilyet korábban. Nagyon megörültem neki, mert kifejezetten zavarónak tartom azt, amikor egy oldalon bepakol az ember egy rakat dolgot a kosarába és a végén el is felejti már, hogy miket vásárolt. Itt pár gombnyomással össze lehetett hozni egy rendelést.

Megadtam személyes adataimat. Mellesleg ez a felület is ugyanolyan igényes volt, mint az oldal többi része, pedig a honlapkészítők sokszor nem figyelnek ezeknek a részleteknek a fontosságára. Kiválasztottam a szállítási és a fizetés módot, a rendelésem pedig már úton is volt.

Haverommal nagyon megörültünk, ugráltunk a szobában aztán csaptunk egy igazi, buddhistákhoz méltó bulit a délután folyamán. Végig meditáltunk. Megfogadtuk, hogy most úgyis nyár van, nincs semmi dolgunk, nincs suli, úgyhogy meditálni fogunk a következő napokban amennyit csak tudunk, amíg megérkezik a rendelt árunk. Megsúgok valamit: Nem kellett túl sokat várnunk. Pár nap múlva meg is érkezett a két karkötőnk. Pontosan olyan állapotban voltak, ahogy az oldalon leírták. Éreztük még az ügyes nepáli mesterek kezének nyomát is. Nem tudom mi volt az, ami ennyire megfogott ezekben a termékekben, de az utána következő napokban olyan kis nyugodtak voltunk mindketten. Mélyebbek voltak a meditációk, érdekesebb voltak a szútrák, amiket olvastunk. Jó volt mindig ránézni a Nepáli Termékek oldaláról rendelt kis karkötőinkre, amik emlékeztettek arra, hogy milyen jó, hogy ismerjük a buddhizmust és naponta fejlesztjük azt, hogy elménk éles legyen, mint a penge.

Összefoglalva az egészet, nagyon meg voltam elégedve a Nepáli Termékek oldalával. A rendelés felülete igényes volt, egyszerű és gyorsan lehetett lépegetni menüpontról menüpontra. Ha megérkezik a fizetésem, biztos rendelni fogok még pár malát, vagy Buddha szobrot. Barátomnak is hasonló véleménye volt az egészről, neki azóta van egy gyönyörű faliszőnyege is, aminek nagy irigye vagyok be kell vallanom. Úgyhogy mindenkinek ajánlom, aki szereti, vagy aki még csak most ismerkedik a buddhizmussal.