A balatoni nyaralóra új ablakok kerülnek

A nővéremnek, Franciskának, van egy jó kis nyaralója a Balaton partján. Szeretünk nyaranta a vízparton lazítani, így nagyon sok időt töltünk ebben a nyaralóban. Francival szuper a kapcsolatunk, valószínűleg emiatt is mindig megengedi, hogy lemenjek a nyaralójába. Ezt mindenképp meg szeretném neki hálálni, így amikor közölte, hogy felújítja a nyaralót, nem haboztam, egyből felajánlottam a segítségemet. Franci természetesen nem utasított vissza, egyből rám bízta a legtöbb feladatot. A legnagyobb teendőm a nyílászárók kicseréltetése, megjavíttatása.

műanyag ablak szigetelő gumi cseréje

Kezdetben azt hittem, hogy a műanyag ablak szigetelő gumi cseréje megoldás lehet az ablakproblémákra, azonban kihívtam egy szakembert a házhoz, aki közölte velem, hogy a nyílászárók használhatatlanok. A műanyag ablakoknál a szigetelő gumi cseréje csak akkor lehet jó megoldás, ha nincs egyéb gond a nyílászáróval, csak a gumi elavultsága. A mi esetünkben, azonban egyáltalán nem csak erről volt szó.

Nem örültem a szakember megállapításának, hiszen sok munkával és költséggel jár a nyílászárók kicseréltetése, de nem volt más mit tenni, a régi ablakok nem maradhatnak. Elsőre kijelentettem a kivitelezőnek, hogy műanyag ablakokat nem szeretnék, mivel a fát megbízhatóbbnak és esztétikusabbnak tartom. A műanyag ablakokról azt hallottam, hogy a légmentes záródása miatt, egy gigantikus dunsztosüveggé változtatja a helyiségeket, ami miatt a megrekedt párától elindul a penészedés.

A szakember nem értett egyet velem, közölte velem, hogy a feltételezéseim nem helyesek. A légmentes záródás csak a régebbi modelleknél okozott problémát, manapság az ablak kidolgozásánál már figyelnek a szellőzésre is. A szellőző nyílászáróknak két típusa létezik: a mechanikus, és a higro résszellőztető. A mechanikus változatot, ahogy a neve is mutatja, mi magunk tudjuk működésbe hozni, általában a kilincs 45 fokban történő elmozdításával. Ezáltal felül szabaddá válik egy 2-7mm-es rés, amin keresztül áramolhat a levegő. Mindeközben az ablak továbbra is csukott állapotban lesz, a szellőzés minimális lesz, viszont igen hasznos. A higro szabályozású rendszer gépesített, figyeli a bent található levegő páratartalmát. Ha a páratartalom a határérték fölé emelkedik, automatikusan megnyitja a szellőzőrést, így előzve meg a túl magas nedvességtartalmat, ezzel elkerülve a penészedés lehetőségét. Számomra ez utóbbi, a higro szabályozású rendszer tűnik hatékonyabbnak.

A kivitelező azt a meggyőződésemet is megcáfolta, hogy a fa ablakok megbízhatóbbak és tartósabbak, mint a műanyag társaik. A műanyagot mesterségesen, ipari kémiai eljárásokkal hozzák létre, és több évszázad alatt bomlanak le, míg a fa természetes úton nyilvánvalóan sokkal hamarabb lebomlik. A nedvesség hatására kialakuló vetemedés, repedés, torzulás mind-mind a fa ablak élettartamát és használhatóságát csökkentik. Bár a fát is lehet festékkel, lazúrral védeni, de ez mégsem biztosít olyan hosszú élettartamot, mint amilyen a műanyagnak van.

Még hosszú évekig szeretném Franci balatoni házikójában élvezni a nyarat, így nem tehettem mást, a műanyag ablak mellett döntöttem, a szakembernek sikerült meggyőznie. Úgy rendezem a dolgokat, hogy nyárra mindenképp legyen kész az összes felújítás, hiszen nem szeretném, ha a pihenésemet fúrózaj törné meg.