Rögtönzött ötletszerző körút a Balaton partján

A párommal gyakran indulunk neki az országnak teljesen random módon. Egyszerűen csak beülünk a kocsiba és menet közben kitaláljuk, mi legyen az úti cél, vagy egyszerűen ki sem találjuk, csak megállunk ott, ahol először kedvünk tartja. Bejártuk már ilyen módon fél Magyarországot, szóval még rengeteg szépség van hátra, mégis azért megvannak a jól bejáratott kedvencek, ahova gyakran visszatérünk, annyira szeretjük. Pontosan ilyen a Balaton is. Egyszerűen nem tudjuk megunni, mindent megtalálunk, amire éppen vágyunk, ha nyugalmat keresünk, ha nyüzsgést, ha egy eldugott strandot, ha egy népszerű “beach”-et, túrázni való hegyeket vagy biciklizni való utakat, egy szóval tényleg minden ott van, egy helyen.

A hétvégén is behuppantunk az autóba és mivel megjött a jó idő, nem volt kérdés, hogy mi lesz az úti cél. Egyébként is szeretek arra járni, mert rengeteg nyaraló van már, amiről nagyon jó ötleteket lehet ellesni. Például ha arra járok, mindig kapok egy emlékeztetők arról, hogy napelemeket akarok telepíteni a házunkra – hiszen minden harmadik nyaralón van lenn is. Annyira jó volna egy villanyszámla nélküli életet csiholni magunknak, csak hát ez elég komoly befektetéssel jár. De azért gondoltam adok neki még egy lehetőséget, egészen régen kerestem már rá, hogy állnak a napelem árak.

Ahogy hazaértünk bevetettem magam a gép elé és keresgélni kezdtem. Meglepődésemre a napelem árak már nem is annyira az égben járnak, ráadásul elérhető kimondottan erre a célra igényelhető támogatás is. Ezen nagyon belelkesültem és továbbkeresgéltem. Reális megtérülési időnek 8-10 évet jósolnak, természetesen ez a fogyasztástól és a rendszer méretétől is erősen függ. Érdemes minél több rezsiköltség termelő fogyasztót is valahogy villamos rendszerre átállítani, például a fűtést, hiszen annál hamarabb térül meg a befektetés – miközben a fűtés számla is megszűnik létezni az eddigi formájában.

Létezik szigetüzem, amiben teljesen leválasztanak a központi villamos hálózatról és maximálisan önfenntartóvá válik a ház energiaellátása. Ekkora akkumulátorokon lehet tárolni a feleslegesen megtermelt energiát, majd onnan lehet felhasználni, amikor kell. Azonban ezt nem igazán tanácsolják olyan esetben, ahol egyébként van kiépített áramszolgáltatás, mert az akksit élettartama nem végtelen és anyagilag rosszabbul jönnénk ki, mint a másik esetben. Ez a bizonyos másik eset pedig azt jelenti, hogy a napelemeink termelik az áramot, lényegesen többet, mint amennyit abban az adott pillanatban fel is tud használni a háztartás. Éppen ezért ezt a felesleges mennyiségét szépen visszatápláljuk a szolgáltató rendszerébe. Amikor pedig a napelem nem termel – tehát éjjel – egyszerűen csak a szolgáltató áramát fogyasztjuk, amit ugye mi már előre feltöltöttünk a rendszerbe, tehát összességében mégis nullán leszünk, vagy pluszban. Ez utóbbit ajánlják, ez tűnik tehát inkább a járható útnak.

Ahhoz persze, hogy pontos összegekről lehessen beszélgetni, mindenképpen szükség van arra, hogy szakember mérje fel a telepet. Lehet, hogy a tetőszerkezet nem bírná, lehet, hogy a villamos hálózat túl régi, ezeket mi nem tudhatjuk. De átlagosan az éves fogyasztásunkból saccolva a szükséges berendezés méretét, nagyjából 3-4 millió forintot kellene ráköltenünk. Ez továbbra sem kevés pénz, azonban a rendelkezésre álló pályázatokkal nem lehetetlen. Nem szabad tévhitekben ringatni magunkat, hogy egy majd 1-2 éven belül vissza is jön, de fiatalok vagyunk, hosszú távra tervezünk, ezek a rendszerek pedig hosszú távon nagyon-nagyon megérik. Nem a fogyasztói társadalom újabb 3 év után cserélendő termékeiről van szó, hanem időtálló, megbízható műszaki cikkekről, amik az életünket hivatottak könnyebbé és zöldebbé tenni, legalább 20-25 évig problémamentesen.

Szóval azt hiszem keresek egy szimpatikus vállalkozót és remélem, hogy minél hamarabb bele tudunk ugrani egy ilyen fejlesztésbe. Milyen szép idők lesznek villanyszámla nélkül…