A balatoni házikóra napelemeket szeretnék

Nyáron a kedvenc programom leruccanni a Balatonra. A vízpartot nagyon kedvelem, legszívesebben az egész nyarat ott tölteném. Van egy aranyos kis nyaralónk Balatonvilágoson. A párommal eldöntöttük, hogy a nyugdíjas éveinket biztosan ott fogjuk tölteni, addig is, amikor időnk engedi, leutazunk a kis házikóhoz. Emiatt az idei évben elkezdtük felújítani a házat, hogy igazán kényelmes legyen.

Az alakításokról meséltem a barátnőmnek, Edinának is, aki egyből azt fűzte hozzá, hogy ha már belekezdtünk a felújításba, a napelem pályázat adta lehetőséget is ki kellene használnunk. Nem hallottam még erről a pályázatról, így minden apró részletet meg szerettem volna tudni Edinától. A barátnőm szívesen segített nekem és elmondta, hogy a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel elnevezésű pályázatnak köszönhetően 0%-os kamatozású hitelt kaphatnak a korszerűsítésre vágyó személyek. A keretösszeg 105,2 milliárd forint, tehát a nyertes pályázók között ennyi pénz kerül szétosztásra. Ennek az összegnek maximum a felét kaphatják meg a társasházak és a lakásszövetkezetek, minimum a felével a magánszemélyek energiahatékonysági beruházásait támogatják. Ennek értelmében elég jó eséllyel lehet pályázni, ugyanis sok pénzt osztanak szét.

A hitelnek van alsó és felső korlátja is: a kölcsön 500 ezer és 10 millió forint között mozoghat. Bár Edina napelem pályázatként emlegette a támogatást, kiemelte, hogy a kölcsön kapott pénz, nem csak napelemekre fordítható, hanem napkollektorokra, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre, és nyílászárók cseréréjére is. Összességében igazából mindenre, ami környezetkímélővé teszi az otthonokat. A támogatás segítségével a balatoni házunk teljes mértékben energiahatékonnyá alakítható lenne, ami számunkra igazán fontos, mivel a környezetkímélés a szívügyünk. A barátnőm is jól tudja ezt, ezért is tájékoztatott a pályázati lehetőségről.

Nem állunk rosszul anyagilag, de azért a biztonság kedvéért, mielőtt igazán beleélném magam, Edina azt is közölte velem, hogy a pályázathoz szükség van egy kisebb tőkére. A támogatás elnyerésének a feltétele, hogy 10% saját forrással rendelkezni kell, enélkül nem lehetséges pályázni. Ezt szerencsére nekünk nem jelentene gondot. A futamidő is nagyon kedvező, ugyanis húsz éven belül kell visszafizetni a kölcsön kapott pénzt. A barátnőm elmondása szerint, ennyi időn belül simán megtérül a beruházás, amennyiben szakemberek szerelik be a napelem rendszert, valamint ha minőségi termékeket vásárolunk. Silány napelemekkel és hozzá nem értő szerelőkkel a napelem rendszer ára valószínűleg nem fog megtérülni.

Edina nem tudott több információt a napelem pályázatról, de elküldte a napelempalyazatok.hu weboldal linkjét, ahonnan további tudnivalókról olvashatok. Amint az időm engedte, egyből felnéztem az említett oldalra. Az internetes oldalon nem csak a támogatásról tudhattam meg mindent, hanem a legjobb napelem márkákról is, amit az elhangzottak miatt igazán fontosnak tartok.

A weboldal szerint a legjobb napelem márkák közé tartozik a Sharp napelem is. A Sharp egy japán nagyvállalat, amely a napelemek, valamint a napenergia igazi úttörőjévé vált. A cég a napelem-modulok gyártását 1963-ban kezdte meg, szóval nagy múlttal és tapasztalattal rendelkeznek. A Sharp nagy hangsúlyt fektet a produktumai minőségére, és erre garanciát is vállal. A gyártó huszonöt év jótállást vállal a termékeire, ami azt jelenti, hogy a napelemnek egy negyed évszázad múlva is a kezdeti teljesítmény 80%-át kell kitermelnie.

Elég nyilvánvaló, hogy Edina beszámolója a napelemekről meggyőzött, hiszen már a legjobb napelem márkát is kiválasztottam. Azt hiszem, hogy nincs mit töprengeni rajta, ki kell használni a napelem pályázati lehetőséget. Már csak abban reménykedek, hogy valóban sikerül elnyerni a 0%-os kamatozású kölcsönt. A balatoni kis házikónk napelemekkel még rokonszenvesebb lenne.