Napelemek: egy könnyed nyáresti téma

Szerintem abban a legtöbb magyar egyetért, hogy a nyár az gyakorlatilag egyet jelent a Balatonnal. Nekem legalábbis nincs olyan ismerősöm, aki legalább egy napra ne ugrana le, hogy megmártózzon a magyar tengerben. Azt hiszem, én nagyon szerencsés vagyok ebből a szempontból, mert az egyik legjobb barátnőmnek van ott nyaralója, így minden nyáron lehetőségem van egy vacsora fejében kibérelni tőle. De a baráti társaságunkkal is mindig eltöltünk ott egy-két hetet. Ilyenkor nagyon jól el tudunk lazulni, grillezünk, bográcsozunk, iszogatunk. Ilyenkor előtörnek a húszas éveink elején megélt emlékek, és hát előfordul, hogy annak megfelelő lazasággal viselkedünk. De be kell, hogy valljam, igazi felüdülés, bár rá kellett jönnöm, hogy a húsz és a huszonhat éves énem között hatalmas a különbség.

Na de, egy ilyen alkalommal mesélte az egyik barátom, érdekességként, hogy már létezik egy nagyon kedvező napelemfarm telepítésére támogatás. Erről a lehetőségről egyébként a napelemprojekt.hu oldalán olvasott. Azt tudni kell, hogy a saját házára nem rég kerültek fel napelemek, így minden érdekli, ami ezzel kapcsolatos.

Szóval erről a támogatásról azt kell tudni, hogy pályázni kell rá, sikeres pályázat esetén pedig az megnyerhető támogatás összege minimum másfél, maximum pedig három millió forint. Ráadásul ez egy szokatlanul hosszantartó dolog, hiszen tavaly június óta él a lehetőség, egészen 2020. szeptember végéig. Ez nekem nagyon tetszik egyébként, mert így egészen biztos, hogy sok emberhez el fog jutni a híre.

Egyből jött is a kérdés, hogy ha ez egy ennyire jó lehetőség, akkor miért nem pályázott ő is? Aztán persze kiderült, hogy ez a pályázat magánszemélyek számára nem elérhető, csupán bizonyos vállalkozásoknak, és Pest megyéből nem is lehet pályázatot benyújtani. De ha nem így lenne, lakhatási célú felhasználással akkor sem lehetne pályázni. Persze nem elég csak a vállalkozás megléte, több más feltételnek is meg kell felelni.

Például az a személy vagy vállalkozás sem pályázhat, akinek a bevételének legalább fele mezőgazdasági termelésből származik. Ebből kifolyólag pedig az következik, hogy a pályázatok csakis olyan napelemekre szólhatnak, amik tetőn kapnának helyet (a palatető nem tartozik bele).

A támogatás egyébként nem csak az összeg elnyeréséig terjed ki, hanem magába foglal mindent, ami a beruházás létrejöttéhez szükséges: a napelemek beszerzése, azok telepítése, a különböző alkatrészek és eszközök beszerzése és a működésbe léptetése is beletartozik. Vagyis a vállalkozásoknak semmi más dolgunk nincs, mint megírni egy jó pályázatot, várni, és végül örülni.

Egyébként a már fentebb említett oldalon, lehetőség van árajánlatot kérni a kiépítendő napelemfarmra, illetve a pályázathoz is lehet kérni némi segítséget.