Informatikus barátainkkal a Balatonon

Van egy kialakult baráti körünk a vőlegényemmel, akikkel nagyon szeretünk különböző újdonságokat kipróbálni együtt. Legyen az akár egy úgy szabadidős tevékenység, vagy akár egy új helyszín. Elég hosszú ideig a Velencei – tó volt a törzshelyünk, mert a társaságból néhányan ott születtek a tó környéki településeken, és ott is éltek hosszú ideig. Mivel ők ismerték a helyeket, hogy hova érdemes járni, így nem nagyon volt okunk mást kipróbálni, hisz minek, ha van egy jól bevált hely. Egy ideje azonban felvetődött bennünk, hogy mi lenne, ha kipróbálnánk valami újat. Szerencsére a többiek is támogatták ezt az ötletet, és együtt kezdtünk el tanakodni, hogy mi is legyen az. Abban megegyeztünk, hogy ne a Balatonra menjünk, mert mindenki oda jár, és fedezzünk fel valami újat. Így aztán végképp nem tudtunk dűlőre jutni, és abban maradtunk, hogy lehet mégis az lenne a nekünk való. Így nyáron egy szombati napon felpakoltunk, és nekivágtunk, hogy elutazzunk a magyar tengerhez.

Az úton sok zenét hallgattunk, és iszonyat sokféle téma is felmerült közöttünk. Mivel csupa informatikusokból áll a kis társaságunk, és többek között a férjem is az, rendre felmerültek ezzel kapcsolatos témák. Engem ez ugyan annyira nem hoz lázba, de megtanultam a többiek kedvéért érdeklődést mutatni ezek a témák iránt. Most éppen a legújabb felfedezésükről volt szó, a rackforest.hu – ról. Mint megtudtam, náluk van vps hosting, csak nem tudtam, pontosan mit is jelent ez a kifejezés. De szerencsére jó barátaim vannak, akik nem néznek rám ufóként csak azért, mert nem ismerem az informatikai szakkifejezéseket.

vps hosting

A VPS a Virtual Privat Server rövidítése, mint azt a fiúk elmondták nekem. Mint megtudtam azt is, ezek nagy teljesítményen működő önálló egységek, szerverek. Tulajdonképpen a fizikai szerverekkel versenyre is tudnak kelni teljesítményben, tárhelyben és memóriában. De funkció és biztonság tekintetében is igen megbízhatóak, ahogyan azt a rackforest.hu oldalán is olvasni lehet. Amikor egy kicsit másra terelődött a téma, felmentem erre a weblapra, mert kíváncsi voltam, mi az, amiért a fiúk ennyire oda vannak meg vissza. Nem mondom, hogy mindent megértettem, amit ott írtak, de az biztos, hogy mindenképpen próbáltak úgy fogalmazni, hogy mindenki számára a lehető legkönnyebben értelmezhetőek legyen a leírtak.

Azt is olvastam, hogy a nagy teljesítményű szerverek kihasználtsága általában igen alacsony, így könnyen el tudnak látni egy időben több feladatot is. Az is fel van tüntetve, hogy a vps hosting 1500 Ft / hótól kezdődik, de ha valaki előfizet fél évre, akkor jár neki 5 % kedvezmény. Éves előfizetés esetén a vásárló 10 % kedvezményt is kaphat. Ez alatt az is ott van, hogy mik a vps – nek az előnyei, ami szerintem az emberekben tovább növelheti a hajlamot arra, hogy előfizessenek erre a szolgáltatásra.

Annyit beszéltek a fiúk erről a dologról, hogy szinte észre sem vettük, hogy már oda is értünk a Balatonhoz. Az idő nagyon jó volt a fürdőzéshez, sőt még tudtunk bérelni vízibiciklit is, úgyhogy csak sodródtunk a Balaton közepén, és én napozás közben azon gondolkodtam, hogy hogy tudnak a fiúk még mindig a rackforest.hu – ról és a szolgáltatásaikról beszélni. Nem volt mit tenni, az informatikusok azok informatikusok, a szakmázás mindig is az életük része lesz, ez ellen nem tudok mit tenni, de nem is akarok.