Balatoni álomkuckó napelemekkel

Ha azt mondom, hogy “magyar tenger”, akkor mindenki tudja, hogy a Balatonról beszélek. Ki is ne imádná a szebbnél szebb tájakat, a strandot, a lángost vagy a hekket a Balaton partján. Nem tudom, biztosan van ilyen is, de én nagyon szeretem. Ezért is törekszem arra, hogy minden nyáron el tudjak menni legalább pár napra. Szerencsére ez az utóbbi években könnyebben ment, mert valóra vált a nagy álmom! Pontosabban a kemény munka eredménye, de lényegében az álmom is. Sikerült vennünk a feleségemmel egy telket egy kicsi házikóval a Balatontól nem messze, egy kis faluban. Igazából csak 8 kilométerre van a strandtól, amit a legtöbbször biciklivel tettünk meg eddig. Annyira boldog voltam, hogy ezt is megtudtuk tenni.

Nemrég úgy döntöttünk, hogy elszökünk egy hétvégére a gyerekek elől csak kettesben, hiszen a Balaton télen is csodálatos. Nem tudom eldönteni, hogy szerencsére vagy sajnos, de nagyon szép idő volt, nem volt nagyon hideg sem, így lebicikliztünk a partra. Igaz, hogy szombat reggel volt, de meglepetésünkre most is nyitva volt a kedvenc büfénk, így megjutalmaztuk magunkat egy lángossal. Beszélgettünk, sétálgattunk a napon és azon gondolkoztunk, hogy milyen szerencsések azok a házak, ahol vannak napelemek. Mi is régóta szeretnénk már, de sajnos eddig nem tudtuk még megvalósítani. A terv az, hogy pár év múlva le is költöznénk Balatonra, ha a gyerekek már elég idősek és kirepültek a fészekből.

Szét is néztünk a neten, és megtaláltuk a Napenergia Plusz Program oldalát (napenergiapluszprogram.hu), ahol vissza nem térítendő támogatást lehet megpályázni a napelemes rendszerekre. Na ennek meg is örültünk, úgyhogy jobban utána is néztünk ott a dolgoknak. Szuper, mert az oldalon minden érthetően le van írva a napenergia pályázattal kapcsolatban, így nem kellett sokat keresgélni, hogy megtaláljuk a fontos információkat. A támogatás maximum 5 millió forint értékű lehet és szükséges hozzá némi önerő, de szerintem azt még meg tudnánk oldani. A támogatás nagyjából a költségek 66%-át fedezi, ami több mint a fele, szóval nagyon jó lehetőségnek tűnik.

A hibrid rendszerek pedig abban is segítenek, hogy a megtermelt energiát később akkumulátorokra töltsük, így például éjszaka ezt fel lehet használni, ami által nem kell vásárolni többletet a szolgáltatótól. Kötelezővé is tették végülis, hogy a hibrid rendszerhez tároló is legyen kapcsolva, így ezen nincs is mit gondolkodni.

Mivel van lehetőség ezen az oldalon, mi rögtön kértünk is egy visszahívást, hogy minél jobban körbe járjuk a témát, és a meg nem válaszolt kérdéseinkre is megkapjuk az információkat. Ezután szerintem kérni fogunk egy ajánlatot is, hogy biztosak legyünk benne, hogy alkalmas az ingatlanunk a napelemek telepítésére. A napenergia pályázat mindenki számára megpályázható, ahol a fizikai terület alkalmas a telepítésre. Ha minden jól megy, és az ajánlat szerint megnyerhetjük a pályázatot, akkor le is fogjuk adni a jelentkezésünket.

Őszintén szólva én nagyon izgatott vagyok, mert mindig is szerettem volna egy önellátó háztartásban élni. Még sorházak, ikerházak és legfeljebb 6 lakásos társasházak is beadhatják a jelentkezést itt, tehát elég sok háztartást érint most ez a program. Várhatóan 15.160 háztartás fog a támogatásban részesülni, így én nem szeretnék sokat várni a jelentkezés leadásával, nehogy lecsússzunk a lehetőségről. Még a jelentkezés is nagyon egyszerű, a honlapon csak egy űrlapot kell tehát kitölteni és már meg is van az első lépés a biztosabb jövő érdekében. Nagyon szeretek tartalékolni és az akkumulátorok segítenek abban, hogy a nehezebb időkben se okozzon problémát az energia hiánya.

Nagyon boldog vagyok, hogy megtaláltuk a honlapot és a Balatoni kiruccanásunknak ilyen kellemes eredménye lett.