Elkezdtük családi vállalkozásunkat a Balatonon

Nekünk a Balaton a riviéra, akármerre is sodor az élet év közben a nagyvilágban, az biztos, hogy a családdal minden augusztusban 2-3 hetet a Balaton partján töltünk. Gyerekkori álmom volt, hogy vitorlázni tanuljak és majd én is induljak a Kékszalagon a kis katamaránommal, de aztán kiderült, hogy víziszonyom van és a hullámzástól felfordul a gyomrom, így maradok inkább a szárazföldi élvezetek keresésében. Az északi parton számtalan kis borászattal és pincészettel lehet találkozni, a családunk általában ezeket szokta bevenni egy-egy nyaralás alkalmával.

A bor iránti érdeklődésünk onnan ered, hogy Tokajban nőttünk fel és ismerjük a helyi borászokat, pincészeteket és nagy kedvelői vagyunk a szomorodninak meg az aszúnak, de a furmintot és a cuvée-ket sem vetjük meg.

Az egyik borászat teraszán ültünk bátyámmal és éppen a rosé fröccsünk üvegén lecsorduló kicsapódott páracseppeket tanulmányoztuk, amikor eszünkbe jutott egy ötlet, hogy saját vállalkozást kéne indítanunk. Otthagynánk munkahelyünket és igazi szenvedélyünknek, a bornak élnénk. Napokig gondolkodtunk és tervezgettük, milyen módon lehetne kivitelezni ötletünket, és végül megszületett az elhatározás, hogy a magyar borvidékek borait fogjuk forgalmazni, melyhez szükség van némi üzletkötői tapasztalatra és egy csepp weboldal készítő tudásra. Ezt a vállalkozást cégformába kéne önteni, de kezdetekben ötletünk sem volt, hogyan fogjunk bele.

 topcegalapitas.eu/kft-alapitas

A Balatoni hírekben találtam rá a topcegalapitas.eu/kft-alapitas weboldalra, ahol részletesen tájékoztatnak arról, melyik cégforma a megfelelő választás különböző vállalkozásoknak. A bt és a kft között vacilláltunk, végül kértünk egy személyes konzultációt, ahol előadtuk a családi vállalkozásunk tervét, az ügyvéddel és szakértőkkel közösen átbeszéltük a felelősségeket, az alapfogalmak jelentését, például ki az a beltag meg kültag a bt-ben, végül arra jutottunk, hogy a családban az lesz a legtisztább forma, ha kft-t alapítunk.

Nagy kérdés volt számunkra a törzstőke megteremtése, mert az adott pillanatban nem állt rendelkezésünkre zsebből 3 millió Ft, de a Topcegalapitas.eu szakértői biztosítottak minket afelől, hogy ennek az összegnek az előállítására van még időnk, a vállalkozást kisebb törzstőkével is elkezdhetjük és a teljes összeget elegendő lesz 2 éven belül produkálnunk, így nagy kő esett le a szívünkről.

A cégünk bejegyzése nem vett több időd igénybe, mint 4 munkanapot, ezek után el is kezdhettük építeni a bordisztribúciós bizniszünket, melyért a mai napig hálásak vagyunk. És minden egy fröccs mellett indult a badacsonyi naplementében.